Een plantenasiel – wat is dat?

Een tijdje geleden zag ik het op instagram voor het eerst voorbij komen: een plantenasiel. Maar wat is dat eigenlijk? Ik wilde meer weten en stelde daarom Irene van der Poel wat vragen. Zij werkt als vrijwilliger bij het plantenasiel in Leiden.

Plantenasiel Leiden

EEN PLANTENASIEL WAT IS DAT?

Een plantenasiel is een plek waar mensen zoals jij en ik naartoe kunnen gaan om planten te brengen of op te halen. Je brengt je planten er bijvoorbeeld naartoe als je naar het buitenland verhuist, als je een plant niet zo mooi meer vindt (wij lappen ze dan weer op) of als je een plant om een andere reden niet meer wilt. Je komt dan langs tijdens de openingstijden van het asiel en dan zijn we heel blij met je! Niet in de laatste plaats omdat er meer mensen planten komen adopteren dan doneren. Adopteren is bij ons in Leiden: per persoon mag je één plant meenemen en dan doe je daarvoor een donatie in de donatie pot. Als je stekjes mee wilt nemen, is meer dan één wel toegestaan! Het gaat erom dat we niet ineens een leeg asiel willen hebben. Van de donaties betalen we de huur en wat er over is gebruiken we weer om aarde te kopen voor de plantjes, als ook koffie en iets lekkers voor de vrijwilligers. We hebben een ontzettend leuke groep vrijwilligers, die met veel plezier er elke vrijdag weer voor zorgen dat we open kunnen zijn. Zonder hen zou het asiel niet bestaan. Verder gebruiken we het donatiegeld voor basics als eigen drinkbekers, tuinschepjes en dat soort zaken.

HOE IS HET PLANTENASIEL ONTSTAAN?

Het plantenasiel in Leiden is in augustus 2017 opgericht door Michelle en Arne. Zij hadden het helaas echter al gauw te druk vanwege hun eigen bedrijf Wilde Wand, dat ze in ongeveer dezelfde tijd oprichtten en kregen daarom welkome hulp van Jennifer Swaak, eigenaresse van Spruit. Inmiddels is zij meer lowprofile als vrijwilliger betrokken en runt Gerardt het asiel.

Plantenasiel Leiden

WAAROM MOET JE JE PLANT HALEN BIJ HET PLANTENASIEL EN NIET BIJ EEN TUINWINKEL?

De planten in het plantenasiel zijn (minstens) tweedehands, en iedereen weet tegenwoordig wel dat tweedehands beter is voor de wereld dan eerstehands! Bovendien is het goedkoper, en dat is toch ook nooit verkeerd. Daarbij is het ook leuk om verhalen achter de planten te kennen. Zo hadden we laatst iemand die een enorme aloe vera had die wat te groot werd, dus daarvan mochten wij weer stekjes halen voor in het asiel.

WAAROM BEN JIJ VRIJWILLIGER BIJ HET PLANTENASIEL?

Sinds ik bij Dille & Kamille werk vanaf februari 2017, ben ik zelf steeds meer planten in huis gaan halen (we verkopen fantastische planten bij Dille!). Daardoor ging ik me er ook meer voor interesseren en er meer van leren. Daarbij heb ik de afgelopen tijd veel gelezen over minimalisme. Daardoor ben ik meer gaan nadenken over wat ik eigenlijk in mijn huis wil hebben. En toen kwam ik uit op minder spullen, meer planten. Een goede vriendin en een oud-collega van mij zagen toen de oproep van het plantenasiel waarin ze nieuwe mensen zochten voor het overnemen van het asiel. Zij attendeerden mij daarop en ik kwam in contact met Jennifer. Gelukkig besloot ze toch om het asiel niet op te geven, en sindsdien deden we het samen: het zoeken naar en het inroosteren van de vrijwilligers, het vullen van de Facebookpagina, het opzetten van een website (met dank aan Keeshelpt) en een Instagram account en al dat soort zaken. Op dit moment zijn we hard op zoek naar een nieuwe locatie, want eind januari moeten we uit het huidige pand. Daar zitten we anti-kraak en betalen we een vast bedrag per maand.

Tweedehands planten

WAT IS JULLIE GOUDEN TIP VOOR DE PLANTEN DIE MENSEN THUIS HEBBEN OM ZE MOOI TE HOUDEN

Mijn gouden tip om je planten mooi te houden is: wees consequent met water geven en kijk goed naar je planten: wat gebeurt er met ze? Hangen ze slap, worden ze geel of bruin, blijft het blad soepel of wordt het juist ‘knapperig’? Verdiep je daarbij in de omstandigheden waar een plant oorspronkelijk vandaan komt. De calathea bijvoorbeeld komt uit het regenwoud, dus houdt van een vochtige omgeving (sprayen!) en niet van directe zon (dat laatste geldt voor de meeste planten trouwens). Daarbij schijnt het zo te zijn dat planten écht gedijen bij liefde en aandacht, zo bleek uit een test met klassieke muziek. Wat mij overigens geruststelde was toen ik van meerdere plantengoeroes begreep dat ook bij hen een plant wel eens niet goed groeit of zelfs doodgaat. Tot slot nog een tip van vrijwilliger Gerardt: voeg een beetje koeienmest toe aan de aarde en je plant groeit geweldig! En nog zijn watergeeftip: til de pot op om te voelen hoe zwaar die is! Dit zijn meerdere tips i.p.v. één gouden tip, maar ja er is ook zoveel over te zeggen 

KLOPT HET DAT JULLIE OOK WORKSHOPS GEVEN?

Ja dat klopt! Vóór de zomer en 1 december hebben we workshops Cactus haken gehad met Diana van GeWoldig Gehaakt. Wij stellen onze ruimte beschikbaar om de workshop te geven; de deelnemer betaalt aan de workshopgever en die doneert weer een bedrag aan ons als asiel. Er komen nog workshops aan waarbij je macramé hangers of een terrarium maakt. Houd onze website of Instagram of Facebookpagina vooral in de gaten als je interesse hebt!

OOK EEN BEZOEK BRENGEN AAN HET PLANTENASIEL?

Het plantenasiel in Leiden vind je aan het Ballonpad 2 en is iedere vrijdag geopend. Woon je niet in de buurt van leiden? Er zijn steeds meer plantenasiels te vinden in Nederland. In dit blog van De Wereld van Morgen vind je nog meer adresjes.

Lees ook mijn andere blogs

0 reacties

Laat een reactie achter

Wil jij meepraten?
Laat gerust een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *